Prodajno promocijski center članov Vinarske zadruge Haloze z.o.o., so.p.

Vinorodni okoliš Haloze


Predstavitev Haloz
Haloze so razgibana pokrajina gričev in hribov na severovzhodu Slovenije na prisojnih straneh, poraslih z vinsko trto. Nekoliko odmaknjen svet nad Dravo in Dravinjo ob slovensko-hrvaški meji slovi po prvinski lepoti krajine, prijaznih ljudeh ter izvrstnih vinih. Vinogradništvo je Halozam vtisnilo svojsko podobo. Haloška vina so ime Haloze ponesla širom po svetu in najbrž izvira od tod tudi njihovo ime-iz latinske besede Colles, ki označuje vinorodne griče, gorice. Drugi iščejo izvor v staroslovanščini, kjer naj bi ime Halonga pomenilo svet prepleten s hribčki.

Razvoj vinogradništva v Halozah
Začetki vinogradništva segajo že v obdobje, ko so tu živeli Kelti, nadaljnji razvoj je zasluga Rimljanov. Pomembno vlogo za razvoj vinogradništva v Halozah ima za trto nadvse ugoden vpliv panonske klime, s kakršno se lahko pohvalijo najslavnejše evropske vinorodne pokrajine. Poletna temperatura vzdrži tudi v zgodnji jeseni, kar je ugodno za zorenje grozdja, tudi za dobivanje vin iz prezrelega grozdja s plemenito plesnijo. Geološko podlago predstavljajo laporji, deloma peščenjaki in apnenci, ki so za razvoj vinogradniških tal ugodni.

Vina iz Haloz
Haloška vina so v veliki meri kakovostna in vrhunska bela vina, večinoma sortna. Značilnost haloških vin je lepa barva, bogat buket in aroma ter harmoničnost. Prevladujejo sorte: laški rizling, sauvignon, šipon, chardonnay, beli in sivi pinot, traminec, rumeni muškat. Poleg prijetnih svežih mladih vin z rodnimi in cvetličnimi aromami ne manjka tudi odličnih izredno bogatih vin posebne zrelosti in načina trgatve (pozne trgatve, izbori, ledena vina).

Minister za zdravje opozarja: Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju. Zagotavlja Blogger.